W procesie planowania produkcji etykiet wybór właściwego kleju ma ogromny wpływ na późniejszą odporność etykiety na warunki, w których będzie się ona znajdowała.
Klej jest dobierany odpowiednio do powierzchni, na której etykieta będzie aplikowana. Wybór nieodpowiedniego kleju może spowodować szybsze zniszczenie etykiety.
Należy wziąć też pod uwagę możliwość łatwego usunięcia etykiety z powierzchni w razie potrzeby.
Kleje dzielą się na:
trwałe (standardowa przyczepność do większości powierzchni),
wyjątkowo trwały (gdy wymagana jest silna przyczepność w przypadku szorstkich powierzchni),
łatwo usuwalny (tam gdzie wymagane jest łatwe usunięcie etykiet, które nie pozostawiają śladów kleju),
do aplikacji w niskich temperaturach (np.etykiety naklejane wewnątrz lodówek/zamrażarek)
specjalne kleje (do nietypowych powierzchni, np. etykiety do opon samochodowych czy etykiety znajdujące się pod maską samochodu).